De bevolking van Nepal telt bijna 30 miljoen zielen (2012), verdeeld over tientallen etnische groepen zoals de Newari, de Sherpa en de Gurung, met bijna even zoveel talen. De meeste Nepalezen, bijna de helft, spreken de belangrijkste taal: Nepalees. De overige inwoners spreken alleen andere talen zoals Tamang, Magar en Newar. Nepal is een smeltkroes van volkeren. In het noorden wonen veelal mensen met een mongoloïde uiterlijk. De bewoners van het zuiden lijken meer op de Indiërs.

Tempels op Durbar Square in Kathmandu Straatbeeld in het centrum van Kathmandu De boeddhistische Boudhanath stoepa, op loopafstand van het Sunrise kindertehuis nepal10

De belangrijkste godsdienst van Nepal is het hindoeïsme. Tot 2008 was Nepal het enige nog bestaande hindoekoninkrijk in de wereld. Het Tibetaans boeddhisme komt vooral voor onder de volkeren in de bergstreken. Moslims en christenen zijn er nauwelijks. Godsdienst en traditie spelen een ontzettend belangrijke rol in het leven van alle Nepalezen. Hindoetempels en boeddhistische kloosters en stoepa’s staan overal in het land. Elke dag staan rijen gelovigen voor de belangrijke tempels en vooral tijdens religieuze feesten is het daar een drukte van belang.

(Bron: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/)