Nepal is een prachtig land in Zuid-Azië, ingeklemd tussen India en China. Het totale landoppervlak bedraagt 147.181 km2, ongeveer 3,5 x Nederland en ongeveer 4,5 x België. De Terai, de streek in het zuiden langs de grens met India, maakt deel uit van de laaggelegen Gangesvallei. Hier vind je groene riviervlakten en bossen waar nog Bengaalse tijgers en Indische neushoorns voorkomen.

Mosterdveld in de Terai, een gordel van drassige graslanden , savannes en bossen gelegen ten zuiden van de buitenste uitlopers van de Himalaya. De hoogste berg in Nepal is de Mount Everest Het Phewameer bij de stad Pokhara

In noordelijke richting, naar de grens met China (Tibet), verandert het landschap snel in een adembenemend mooi berglandschap. Nepal ligt op de zuidelijke helling van het Himalayagebergte, het hoogste gebergte ter wereld. De besneeuwde toppen bereiken hoogtes van meer dan 8.000 meter. Mount Everest, de hoogste top van de wereld (ca. 8.850m.), staat op de grens met Tibet. In het centrum van het land ligt de vallei van Kathmandu, op gemiddeld ongeveer 1.300m. hoogte. De vallei is vernoemd naar de huidige hoofdstad van Nepal, Kathmandu, en is het economische en bestuurlijke hart van het land. Kathmandu heeft ongeveer een miljoen inwoners.

Slingers van lung ta vlaggetjes (vierkante gebedsvlaggetjes) worden tussen twee hoge punten (bijvoorbeeld rotspunten of daken van tempels of stoepa's), of van een hoog punt diagonaal naar beneden gespannen. De Nyatapola tempel in het centrum van Bhaktapur Traditionele Newar huizen in de vallei van Kathmandu

Nepal ligt ongeveer net zo ver verwijderd van de evenaar als landen als Marokko of het noorden van Mexico. Het klimaat in Nepal is sterk afhankelijk van de hoogte waarop je je bevindt. In het zuiden, op amper 100 meter boven zeeniveau, is het aanmerkelijk subtropischer dan in het hooggebergte. De winterdagen in december en januari zijn in Kathmandu zonnig met een temperatuur van tegen de 20 graden. ’s Avonds kan het daar licht vriezen, maar dat is uitzonderlijk. Meestal hangt de nachttemperatuur rond de 5 graden Celsius. In mei kan het in de hoofdstad erg heet zijn en het regenseizoen, dat begint in juni of juli, brengt aangename verkoeling. De beste tijd is in oktober. De regentijd is dan geëindigd en de lucht is helder. Overdag haalt het kwik dan gemakkelijk de 25 graden.